Dominanta anlag och recessiva anlag

Gener finns hos varje individ i par, där en gen kommer från mamman och en gen kommer från pappan. Gener styr en särskild egenskap och de kan vara antingen dominanta eller recessiva gentemot varandra. Ett dominant anlag tar överhanden över ett vikande (recessivt) anlag, och behöver bara finnas i en upplaga, bredvid det recessiva, för att komma till synes. Ett recessivt anlag måste däremot finnas i dubbel upplaga för att visa sig. Egenskaper kan vara både de man önskar sig eller sådana man vill undvika. Önskad färg/mönster eller defekter man vill undvika nedärvs på samma sätt.

Silver

Ett anlag som nedärvs dominant är färgen silver. Ibland kan det vara svårt att se att katten har silverfärg om den har mycket anlag för rufism (varm färg).

Silverkatter har antingen silvergenen i enkel eller dubbel upplaga. Det räcker med att kattungen fått anlaget från en förälder. Silvergenen tar bort pigment ur hårstrået, speciellt där det är svagt pigmenterat, vid basen av hårstrået eller i de beige/aprikos banden i agoutihår.

Agoutikatterna med silver benämns exempelvis silvertabby och silvertigré. De solida katterna blir smokefärgade, bottenfärgen av pälsen är helt vit. En svartsmoke katt ser svart ut och man måste lyfta på pälsen för att se att basen är vit.

Agouti eller solid

Ett annat anlag som nedärvs dominant är agouti (mönster).

En agoutikatt har mönstrad päls, där finns områden med enfärgade hårstrån och områden med hårstrån som är tickade, det vill säga pälshåren har ett eller flera band av omväxlande mörk och ljus färg. Olika mängd melanin förs in i hårstrået under hårets utväxt och åstadkommer de bandade hårstråna. Igenkänningstecken för agouti är orange nosspegel hos svartpigmenterade katter, pälshåren inuti örat är ljusbleka och enfärgade, läpparna är mörka och hakan ljus samt undersidan av svansen är ljus. Det finns flera olika grundmönster, exempelvis classic tabby och tigré.

Men alla katter är inte agouti - det finns en motsats och den heter solid. Hos de solida katterna finns det inga tickade hårstrån med omväxlande mörka och ljusa band synliga, det finns ingen orange nos och ingen ljus haka.

Solidanlaget har en fullgod verkan på svart pigment, men inte på rött pigment. Rödpigmenterade katter blir aldrig så enfärgade som motsvarande svartpigmenterade. Det underliggande mönstret (tickat, classic tabby, tigré, spotted) kommer alltid att vara mer eller mindre synligt. Rödpigmenterade katter är röda, creme och det röda/creme i sköldpaddsfärgerna. Enfärgade och omönstrade röda katter, jämförbara med exempelvis svarta, finns inte.

Dominant defekt

En dominant defekt är relativt lätt att undvika även om det inte finns DNA-tester. Undviker man att avla på katter som har en defekt så kommer man långt. Men det kan vara en dominant defekt som visar sig först i högre ålder och då är det svårare. Det kan också vara en defekt som visar sig i så varierande grad så att en del katter har defekten men den kan vara svåra att hitta.

Hur ska man då tänka för att undvika defekter. Första frågan man bör ställa: Är det en defekt, det vill säga något som katten lider av eller som förkortar dess liv? Fråga två man ställer: Hur vanligt är det inom rasen? Här gäller det för rasens bästa att uppfödare/ägare samarbetar och är öppna med eventuella problem.

När man inte vet om en defekt är ärftlig är alltid första steget att inte avla på djur med defekten. När man vet arvsgången, rasens storlek, frekvensen av defekten och hur allvarlig defekten är kan man besluta om avelsrekommendationer. Vet man om att en viss dominant defekt förekommer inom rasen och det finns ett DNA test eller annat test så ska man absolut testa.

Exempel på dominanta defekter

  • Polydaktyli: För många tår. Defekten verkar inte medföra lidande för katten.
  • Spit foot: Kan yttra sig i för få tår på någon tass eller sammanväxta tår, fler klor per tå eller onormala trampdynor.
  • PKD: En ärftlig njursjukdom med förstorade njurar och njursvikt som uppträder i medeltal vid sju års ålder. Symptom är depression, avsaknad av eller minskad aptit, onormalt ökad törst och urinering samt viktminskning.
  • HCM eller hypertrofisk kardiomyopati: Yttrar sig i att hjärtmuskelväggarna successivt förtjockas. Detta leder till blodpropp eller hjärtsvikt, katten dör ofta plötsligt. Sjukdomen debuterar oftast mellan 1–3 års ålder, tidigare och allvarligare på hankatter. Kan testas med hjärtultraljud.
Ylva Stockelberg
Författare, föreläsare och kattuppfödare