- Det är viktigt att tiken är trygg och inte stressad när det närmar sig tiden för valpning. Det kan dock vara en utmaning när det handlar om en fodertik som hämtats hem till uppfödaren och hamnar i en ny miljö med en ny grupp hundar, säger Sandra Tellström.
Viktigt att tiken känner sig trygg vid tiden kring valpning
Vid tiden för valpning är det viktigt att tiken känner sig trygg. Att tiken har höga nivåer av stresshormoner kring valpningen kan nämligen ge oönskade konsekvenser. Studier har visat att förhöjd produktion av stresshormoner av tiken i den prenatala perioden gör att valparna i sin tur föds med högre kortisolnivåer och högre stressberedskap. Det kan resultera i stresskänsliga individer.
En orolig tik tenderar dessutom att spendera mindre tid i valplådan. Och tiden tiken spenderar i valplådan har visat sig ha direkt inverkan på valpens förmåga att hantera känslor och möjlighet till ett balanserat känsloliv som vuxen.
Stressad tik kan ge valparna problem långt senare
Problemen som kan uppstå till följd av en stressad tik visar sig sällan i valplådan utan långt senare. Ofta blir det uppenbart först när valpen blir unghund och möter större prövningar.
- Det kanske inte är helt uppenbart att dra parallellen till att den unga hunden göra kraftiga utfall i koppel, morrar på sina ägare eller har en stressproblematik till att dess mamma var stressad och otrygg när den var valp. Men de har förmodligen en stor och avgörande roll i det hela. Det är något som vi som uppfödare behöver ta på större allvar, säger Sandra Tellström.
Hur skapar man bra förutsättningar?
Ett bra sätt att undvika onödig stress hos tiken är att fokusera på relationen mellan fodertiken och uppfödaren. Som uppfödare är det bra att välja fodervärds hem i närheten där man kan fortsätta träffa tiken – vilket är till fördel även i aspekten att lättare kunna utvärdera hennes egenskaper ur ett avelsperspektiv.
Men även om man har en fodertik som finns geografiskt långt bort finns många saker man kan göra för att fördjupa relationen inför den stundande valpningen och skapa bra förutsättningar för både tiken och valparnas start i livet.
- Flytta hem tiken till dig som uppfödare i god tid. min rekommendation är gärna minst 5- 6 veckor innan valpning, säger Sandra Tellström.
Från vecka fem i dräktigheten blir valparna påverkade av tikens stressnivåer och att tiken redan fått etablera sig och landa hos dig som uppfödare är en fördel.
Tips och råd när fodertiken flyttar in
-
Massage
Genom respektfull beröring kan man både knyta band och utlösa endorfiner och oxytocin hos den dräktiga tiken.
-
Ta med rikligt med filtar från tikens hem
Fyll valplådan och i ditt hem av filtar och plädar som är dränkta i den välbekanta doften.
-
Feromoner
Skaffa e doftgivare och sätt i kontakten nära där tiken ofta befinner sig. Adaptil innehåller till exempel trygghetsferomoner som hjälper hundar i alla åldrar att tydligt minska sina stressnivåer för att snabbare åter kunna koppla av. -
Ge korta, dagliga och långsamma promenader
Rörelse är viktig för tiken även i dräktighetens sista dagar. Det håller hennes system igång och främjar ett sunt värkarbete. De blir dessutom en stund för dig och tiken att umgås ostört i naturen.
Skribent: Sandra Tellström, uppfödare och Hundpsykolog
Kennel White Ukioq
Hundsteg