Det är fullt naturligt och säkert behövligt för alla att få vila en tid direkt efter lång och hård jaktsäsong. För många blir vilan allt för lång, och lite sent kommer man på att det är dags att förbereda hunden för jaktsäsongen.
För att göra det enkelt kan man säga att det är tre olika saker att tänka på som ska förberedas för säsongen. En är att leder, senor och muskler som måste förberedas och tränas inför kommande ansträngningar. Det här är kanske den träning som tar längst tid att träna upp och därför bäst underhålls hela året. Sedan är det den rent kardiovaskulära träningen, det vill säga hjärta och kondition. Det tredje är att hålla tassar i form. En hund som bara legat på hallmattan är inte redo att ge sig ut i skogen med mjuka tassar.
Träna upp både muskler och kondition
Leder och muskler underhålls lättast genom att hålla igång hela året på olika sätt. Det lättaste är att springa eller cykla kontinuerligt med sin hund. Då håller man själva rörelseapparaten i ordning på ett nöjaktigt sätt.
– Kan man komplettera detta med simning under sommaren så är det mycket bra, berättar Axel Sannö, till vardags grisveterinär och vildsvinsforskare, men också ivrig jägare med flera hundar.
Att låta hunden simma efter en roddbåt är ett grymt bra sätt att hålla hunden i form. Dessutom kan man träna mitt på dagen, då cykling är otänkbart beroende på värmen.
– Konditionen kan man jobba upp någorlunda snabbt, men problemet är att om inte leder och annat är med så kommer kanske skador där redan under träningsfasen, fortsätter Axel.
Man brukar säga att man på försäsongen gärna ska köra relativt lågintensiv träning för att hålla igång muskler och ligament, samt till viss del också konditionen i allmänhet. Här passar längre cykelturer in alldeles utmärkt. Senare på sommaren och ju närmare säsongen driver man upp med mer tempoövningar. För att få upp tempo hos en långbent hund behövs det lite uppfinningsrikedom.
Skäl att lära hunden apportering
Ett fantastiskt bra sätt att köra upp pulsen ordentligt på en hund är att få den att springa upp och ned i ett grustag. Har man lärt sin hund apportera är det sällan svårt att motivera en arbetssugen jakthund att köra många rundor upp och ner i sanden.
På samma sätt kan apportering i vatten fungera som utmärkt motion för hunden. Men man får räkna med att kasta rätt mycket för att simmandet i sig ska ge större effekt. Men att springa i grunda vatten är också ett bra sätt att ge hunden ett högre motstånd som är gynnsamt i uppbyggande av både kondition och leder.
Kick-Bike
Något som blivit allt vanligare är de moderna tvåhjulingarna som tagits fram för hundträning, Kick-bikes. Tror de växt fram hos de som håller på med draghundar, men har nu blivit rätt vanliga hos jakthundsägarna också.
De anses säkrare och lättare att använda då de kan hanteras på ett annat sätt än en vanlig cykel. Det finns numer ett stort utbud på nätet. Oavsett vilket sätt man väljer bör man komma ihåg att det där med att vara i form, är en färskvara. Börja inte jobba med hunden sista veckan. Det tar sin tid.
Om hunden inte är i gott trim innan säsongen så är risken för skador stora. Med skador tappar du jaktdagar och förmodligen en del pengar för veterinärvård.
Stretching
– Något jag själv och många med mig också fuskar med är stretching av hunden efter aktivitet, avslutar Axel Sannö vårt samtal med. Jag har träffat den absoluta expertisen inom ämnet och alla är eniga om att vi där har ett ämne att förbättra oss i. Återhämtningen är lika viktig som träningen.