Agneta Gundler är utbildad tandläkare för människor men har hållit på med djurtandvård sedan 1982. Karriären som djurtandläkare började med att hon hjälpte veterinär Britta Öhlén med hundars och katters tänder. Numera arbetar Agneta på Bagarmossens regiondjursjukhus en dag i veckan sedan 1993.

Som tandläkare på ett djursjukhus består arbetsuppgifterna av att hjälpa till med konsultation kring tandfrågor och rotfyllningar.

Enklare saker som skrapning av tandsten sköter djursjukvårdarna åt henne.

– Jag är också engagerad i Svenska Sällskapet för Djurtandvård där jag håller kurser för veterinärer och sköterskor, berättar Agneta.

Ung hund har svagare tänder

Att en tand egentligen är ett hudorgan som går att jämföra med hår och klor är det nog inte så många som vet. Men att det i varje tand finns en nerv som gör den smärtkänslig vet nog alla som haft tandvärk någon gång.

– När hunden är mellan 1,5 och 2 år sluts rotspetskanalen. Innan det skett är tänderna skörare och hunden bör inte apportera tunga saker eller tugga på hårda ben eftersom tänderna då riskerar att gå av, säger Agneta.

Tanden blir starkare och starkare ju äldre hunden blir. Det beror på att tanden växer inifrån och blir mer kompakt av ämnet dentin som ständigt bildas.

– Dentinet är gult vilket också betyder att tänderna gulnar när hunden blir äldre. Det är alltså inte bara tandsten och beläggningar som gör att tänderna inte är lika vita på en äldre hund som på en unghund, förklarar Agneta.

Håll koll på dubbla tandrader

Sina mjölktänder får hunden när den är mellan tre och sex veckor. När de lossnar är rasbundet då mindre hundar byter sina tänder tidigare än större hundar. Tyvärr så har små hundar oftare än stora hundar problem med tandväxlingen i form av att mjölktänderna inte lossnar av sig själva.

– Så fort du ser att en ny tand är på väg ska mjölktänderna extraheras eftersom de hindrar tillväxten av käken och gör att de nya tänderna hamnar fel.

Som hundägare kan du hjälpa till att lossa tänderna genom att regelbundet vicka på dem. Agneta rekommenderar dock ingen att själv försöka sig på att dra ut tänder.

– Det är extremt viktigt att få med hela roten, som i normala fall lossnar av trycket från den nya tanden, säger hon.

Avla inte på tand- och bettfel

Om hunden får sina nya tänder innan mjölktänderna lossnat kan det vara bra att veta att i underkäken kommer de upp innanför och bakom de nya tänderna och i överkäken framför mjölktänderna.

– Vissa mindre raser, som chihuahua och yorkshire terrier, har anmärkningsvärt större problem med kvarsittande mjölktänder vilket beror på ärftlighet.

Av den anledningen tycker Agneta inte att vi bör avla på individer som har dessa problem eftersom bilaterala (dubbelsidiga) fel i munnen på hunden generellt är ärftliga defekter.

Bettfel är också något som är ärftligt. För de flesta hundraser är saxbett det normala, även om det finns undantag.

– Övertal av tänder är också ett slags bettfel. Om hunden har för många tänder har den oftast det i överkäken. Ibland händer det också att hörntänderna växer upp i gommen vilket är ett bettfel som oftast innebär att hunden behöver få hjälp av en tandläkare, berättar Agneta.

Dra ut eller rotfylla

Förutom kvarsittande mjölktänder är traumatiskt frakturerade tänder en vanlig anledning till att en hund besöker Agneta. En tand som går sönder i ett trauma är mycket smärtsamt för hunden, speciellt om pulpan blottas. Kroppen försöker alltid själv läka tanden genom att bilda mer dentin men en tand kan aldrig läka sig själv utan det som händer är att tanden mörknar och dör.

– Om det bara är emaljen som är skadad kan jag som tandläkare hjälpa hunden genom att slipa till vassa kanter och om dentinet skadas kan jag göra en fyllning men det är inte så hållbart.

Är pulpan blottad måste Agneta rotfylla tanden.

– Att dra ut tanden kan också vara ett alternativ till rotfyllning men gäller det en viktig hörntand vill man helst slippa det. Om tanden spruckit finns dock ingen annat alternativ än att dra ut den.

Bakterier orsakar tandsjukdomar

Tyvärr så är tandköttsinflammationer (gingivit), tandsten och tandlossning (parodontit) också vanliga anledningar till att hunden måste besöka en tandläkare.

– Dessa problem beror på bakteriebeläggningar i munnen vilka förebyggs och botas med rengöring.

Agneta rekommenderar att man gör rent i hundens mun med en liten tandborste eller gasbinda.

– Klorhexedinlösning är bra mot tandköttsinflammation. Speciell hundtandkräm kan man använda för att det ska bli trevligare för hunden men den har ingen annan effekt. Tandkräm med fluor ska man dock aldrig använda då det är giftigt för hundar.

Allt går dock inte att påverka

Vissa tandsjukdomar kan dock inte en hundägare påverka. En av dem är emaljhypoplasi som är en sjukdom vilken innebär att hunden har ett fel i sin emaljbildning.

– Sjukdomen kan orsakas av att mamman till valpen varit sjuk eller fått medicin under dräktigheten. Om hunden skadar en mjölktand som ung kan sjukdomen också uppstå på de riktiga tänderna, avslutar Agneta.

Tecken på tandproblem:

  • Nedsatt aptit
  • Undviker att gnaga på en eller båda sidor av munnen
  • Kliar sig runt munnen
  • Gnuggar käken mot golvet eller möbler
  • Klapprar med tänderna
  • Luktar illa och saliverar mer

Agnetas tips för bättre tänder hos hundar;

  • Håll rent i hundens mun
  • Ta av kedjor och halsband vid lek så att inga tänder fastnar och fraktureras
  • Ge hunden tuggben och hårt foder men var försiktig med märgben till unga hundar
  • Avla inte på hundar med tandförluster eller med kvarsittande mjölktänder